ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΥΚΑ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 15 Ιουλίου 2023 το ερευνητικό έργο ΚΥΚΑ (https://kyka-project.eu/) στο οποίο συμμετείχε η ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ από τον Ιούνιο του 2020, μαζί με ερευνητικούς φορείς και άλλη μία εταιρεία καινοτομίας.
Η ΚΑΝΝΑΒΙΟ ήταν υπεύθυνη για την παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης, την συγκομιδή της και τον διαχωρισμό των επιμέρους υλικών (ίνας και ξύλου) του στελέχους των φυτών.
Σκοπός του έργου ήταν η αξιοποίηση του αγροτικού αποβλήτου του στελέχους της κάνναβης μετά τον θερισμό, για την παραγωγή βιοδιασπόμενων και ανακυκλώσιμων υλικών και την κατασκευή́ νέων σύνθετων προϊόντων και πολυμερών (μοριοσανίδες και ενισχυτικά υλικά ανακυκλωμένου πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE) και βιο-πολυεστέρων).
Σε αυτό το πλαίσιο, η KANNABIO καλλιέργησε βιομηχανική κάνναβη τις καλλιεργητικές περιόδους καλοκαίρι 2020 (θερισμός Αύγουστος 2020), καλοκαίρι 2021 (θερισμός Ιούλιος- Αύγουστος 2021) και καλοκαίρι 2022 (θερισμός τέλος Ιουλίου 2022), και παρείχε ίνες και ξυλοτεμαχίδια από το βλαστό της που προήλθαν από τη χρήση ειδικού μηχανήματος αποΐνωσης που αγοράστηκε για το σκοπό αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, η ΚΑΝΝΑΒΙΟ συνέλεξε τα στελέχη της βιομηχανικής κάνναβης που παραμένουν στο χωράφι ως αγροτικό απόβλητο μετά τον θερισμό του σπόρου και των ανθών. Οι ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης που καλλιεργήθηκαν και αξιοποιήθηκαν για τους σκοπούς του έργου είναι οι Γαλλικές Futura 75 και Fedora 17.
Σε πρώτο στάδιο (καλοκαίρια 2020 και 2021) τα στελέχη της κάνναβης μετά τον θερισμό του σπόρου και του ανθού παρέμειναν άκοπα στο χωράφι για πέντε ημέρες για να ξεραθούν περαιτέρω και στη συνέχεια κόπηκαν 5 εκατοστά από το έδαφος από ειδικό συρόμενο μηχάνημα και συγκεντρώθηκαν σε μπάλες, ακριβώς όπως το άχυρο.
Οι συγκεντρωμένες μπάλες με το αγροτικό απόβλητο του αποξηραμένου στελέχους της κάνναβης μεταφέρθηκαν σε ημίκλειστο χώρο αρχικά και στη συνέχεια σε κλειστές αποθήκες για περαιτέρω απομάκρυνση της υγρασίας. Αυτή η διαδικασία είναι η πιο αποδοτική οικονομικά από πλευράς κόστους συλλογής και επεξεργασίας του παραπροϊόντος (οργανικού αποβλήτου στελέχους κάνναβης), όπως διαπιστώθηκε στην πορεία.
Σε δεύτερο στάδιο (καλοκαίρι 2022) τα στελέχη κάνναβης αφού παρέμειναν για τρεις (3) μήνες στο χωράφι, συλλέχθηκαν σε δεμάτια χειρωνακτικά και αποστάλθηκαν στους εταίρους για περεταίρω μελέτη. Η ΚΑΝΝΑΒΙΟ διαπίστωσε στην πράξη ότι χωρίς την διαδικασία της διαβροχής των στελεχών απαιτούνται αυξημένα εργατικά για την πιο αποτελεσματική αποκόλληση των ινών από το ξύλο με τη χρήση πάντα του μηχανήματος αποίνωσης που αγοράστηκε για τον σκοπό αυτό στα πλαίσια του έργου.
Για να μειώσει το κόστος των εργατικών αλλά και για να γίνει πιο αποτελεσματικά η αποίνωση, η ΚΑΝΝΑΒΙΟ αποφάσισε να δοκιμάσει την διαδικασία της διαβροχής στο χωράφι (dew retting) με φυσικό τρόπο, καθώς δεν έχει την υποδομή για διαβροχή σε δεξαμενές με νερό (water retting). Για αυτό το σκοπό στο τέλος Ιουλίου του 2022 μετά τον θερισμό του σπόρου και του ανθού, άφησε άκοπα τα στελέχη κάνναβης για τριάντα (30) ημέρες στο χωράφι και κατόπιν με τη χρήση συρόμενου μηχανήματος τα έκοψε 5 εκατοστά από το έδαφος και τα άφησε σε οριζόντια διάταξη στο χωράφι.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου μετά τις πρώτες δυνατές βροχές τα στελέχη ξαπλωμένα σε οριζόντια διάταξη αναποδογυρίστηκαν χειρωνακτικά για να πάει παντού η υγρασία και να γίνει πιο αποτελεσματικά η διαβροχή με στόχο να αποσυντεθεί η πηκτίνη της εντεριώνης που συγκρατεί την ίνα πάνω στο ξύλο. Τέλος Οκτωβρίου 2022 τα στελέχη μαζεύτηκαν χειρωνακτικά σε δεμάτια και τοποθετήθηκαν σε ημίκλειστη αποθήκη για στέγνωμα και αφαίρεση της υγρασίας.
Η ΚΑΝΝΑΒΙΟ για την μηχανική αποφλοίωσης των στελεχών αγόρασε για τους σκοπούς του έργου ένα μηχάνημα αποίνωσης. Σε αυτό το πλαίσιο επιλέχθηκε η αγορά ενός καινοτόμου Ευρωπαϊκού προϊόντος, ενός μετακινούμενου μηχανήματος (HurdMaster MD1000 Hemp Micro Decorticator, Latvia) που μπορεί να μεταφερθεί στο χωράφι και στις αποθήκες με μεγάλη ευκολία. Το μηχάνημα που αγοράστηκε από τη Λετονία, είναι στην ιδανική κλίμακα για τους σκοπούς του έργου, οικονομικά αποδοτικό και είναι μια νέα τεχνολογία (ευρεσιτεχνία) που έλαβε βραβείο καινοτομίας στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανικής Κάνναβης (EIHA).
Στο έργο εκτός από την ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ συμμετείχαν η εταιρεία CHIMAR HELLAS ΑΕ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ερευνητικό Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Ξύλου και Ξυλοκατασκευών) & το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Πολυμερών & Χρωμάτων του Τμήματος Χημείας και το εργαστήριο Ακτίνων Χ, Οπτικού χαρακτηρισμού και Θερμικής Ανάλυσης του Τμήματος Φυσικής).
Με τις πρώτες ύλες που παρήγαγε η ΚΑΝΝΑΒΙΟ, έγιναν δοκιμές στις αντοχές και τις ιδιότητες των υλικών από τους εταίρους του έργου, το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Ξύλου διαμόρφωσε δοκίμια μοριοσανίδων και ένα έπιπλο από το επιλεγέν δοκίμιο, ενώ η CHIMAR διαμόρφωσε ενισχυτικά υλικά ανακυκλωμένου πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE) και βιο-πολυεστέρων.
Η ΚΑΝΝΑΒΙΟ συμμετείχε επίσης ενεργά στην διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου με έκδοση τεσσάρων Δελτίων Τύπου, παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε τρεις κλαδικές εκθέσεις και δύο ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και με σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας. Επίσης διοργάνωσε ένα εργαστήριο για την παραδοσιακή διαδικασία διαχωρισμού της ίνας από το ξύλο του κορμού και παρασκευής χαρτιού από ίνα κάνναβης, καθώς και μία ημερίδα και ένα φόρουμ παραγωγών στον Βόλο.
Το έργο «Πράσινα και ανακυκλώσιμα ή/και κομποστοποιήσιμα σύνθετα προϊόντα με βελτιωμένες ιδιότητες από απόβλητα βιομηχανικής κάνναβης στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας» (ΚΥΚΑ) υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).